1 januari 2012

Julgodis: Chokladfudge med mandel

Denna jul bjöd vi även på chokladfudge som är mera "sockrig" i konsistensen än kola. Receptet kommer härifrån.


2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
50 g smör
0,5 dl kakao
1 msk vaniljsocker
1 dl hackad sötmandel

Smörj eller klä en form (ca 20x30 cm) med smörpapper. Rör ihop grädde och strösocker och koka upp. Rör då och då. Sänk värmen och fortsätt koka till 122°C. Smeten ska bubbla upp, bli lite tjockare och få lite färg. Använd helst termometer, gör annars kulprovet (droppa smet i ett glas med kallt vatten för att kolla konsistens) för att veta när den är klar.

Ta av kastrullen från värmen och rör ner smör, kakao och vaniljsocker och hackad mandel. Rör kraftigt till smöret smält. Häll smeten i formen. Låt stelna. Ställ gärna kallt så går det fortare.

Ta upp den stela massan från smörpappret och lägg på en skärbräda. Skär i bitar. Lägg bitarna i en burk och förvara i kylskåp.

1 kommentar: