1 oktober 2011

Farmor Marthas tekakor med havregryn

Gott gott gott!


50 gram smör
5 dl mjölk
2 dl havregryn
50 gram jäst
25 ml honung/sirap (5 tsk)
1 tsk salt
vetemjöl tills degen blir hanterbar, ej för hård (jag använde 11 dl)

Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till ca 38-40 grader.
Häll över havregrynen som får svälla ett par min.
Tillsätt smulad jäst, honung, salt och vetemjöl. Arbeta ihop till en smidig deg.
Jäs under duk i ca 30 min (detta kan skippas vid tidsbrist).
Ta upp degen på mjölat bakbord, knåda den smidig. Dela degen i ca 14-16 bitar och forma dem till runda tekakor. De kommer inte flyta ut något direkt så platta till dem om du inte vill ha så runda "bullar".
Nagga tekakorna och jäs dem under duk i ca 30 min.
Värm ugnen till 225 grader och grädda i ca 5-10 min.

Mumma!