6 mars 2013

Pizza med spenat & fetaost

En mycket god pizza, receptet är hämtat hos Underbara Clara. Göttgöttgött!


Degen:
4 dl ljummet vatten
4 msk mjölk
½ pkt jäst
1 tsk salt
1 msk honung
4 msk olja
ca 10-12 dl vetemjöl

Tomatsåsen:
Smör
Hackad röd chili efter tycke och smak (jag valde att ha i detta istället för vitlök då det inte är min favvo)
1 gul lök
Ett gäng tvättade och hackade champinjoner (ca 300 g)
Krossade tomater 500 gram
Oregano, dragon, basilika
Salt och peppar

Valfri pizzatopping
Riven ost

Blanda ut jästen i det ljumma vattnet. Häll därefter ner honung, salt, mjölk och olja. Blanda sedan i mjöl och arbeta ihop till en smidig deg. Lägg den att jäsa under en bakduk på en varm plats. Gärna 30-40 minuter.

Fräs hackad gul lök med chilin/vitlöken i smör. Krydda med oregano, dragon och basilika och låt det götta ihop sig. I med de hackade champinjonerna och låt dem stekas en stund. Blanda ner de krossade tomaterna och smaka av med lite salt och peppar. (Jag tillsatte lite honung även här.)

När degen jäst färdigt delas den i två delar och bakas ut med kavel och läggs på två plåtar med bakplåtspapper. Bred den ljumma tomatsåsen över pizzan och strö på valfri topping. Jag använde hackad och tinad spenat och smulad fetaost (tipstips!). Strö över ordentligt med riven ost. Grädda i 10-15 minuter på 250 grader.

Pizzan funkar utmärkt att frysa och värma på igen (vilket pizzan på bilden ovan har fått erfara).

5 kommentarer: