31 december 2011

Pavlova

I torsdags bjöd vi våra mor- och farföräldrar på hemlagad trerätters och spelkväll som en julklapp från familjen. Det var första gången jag gjorde (och även första gången jag smakade) pavlova vilket var en mycket glädjande uppenbarelse!


4 äggvitor (gärna rumsvarma)
0,5 krm salt
2,5 dl socker
1 msk Maizena
2 tsk vaniljsocker
1 tsk vitvinsvinäger
2 dl vispgrädde
1 dl lemon curd
ca 500 g hallon
citronmeliss
ev. t.ex. riven choklad eller hackade nötter

Sätt ugnen på 225°C. Vispa äggvitor och salt till hårt skum (för att få till en bra maräng är det viktigt att vispar och bunke är helt rena och fettfria). Tillsätt sockret lite i taget under vispning. Vispa tills smeten är hård (tills det går att vänta bunken upp och ned utan att marängen "rör sig"). Vipsa sedan i majsstärkelse, vaniljsocker och vinäger.

Rita upp en cirkel på ca 20-24 cm i diameter på bakplåtspapper och lägg på plåt. Klicka ut smeten med slickepott så att den fyller cirkeln. Smeten ska vara högre på sidorna än i mitten, där fyllningen sedan ska vara.

Sätt in formen i nedre delen av ugnen. Sänk ugnstemeraturen till 125°C. Grädda i ca 1,5 timmar. Stäng av värmen och låt formen stå kvar tills ugnen svalnat. Låt botten svalna och lägg den på ett fat.

Vispa grädden och blanda med lemoncurd. Garnera tårtan med citrongrädden, hallonen och citronmeliss. Vi hade även lite överblivet kross av polkabräck kvar sedan juldagen som vi strödde över (mumma!).
Receptet är inspirerat till stor del av detta recept på Ica.se.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar