30 december 2011

Julgodis: Chokladkola

Mera godis! Receptet kommer från Leila.


100 g smör
2 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
2 msk kakao

Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull. Rör ned vispgrädde, strösocker, sirap och vaniljsocker och låt koka utan lock cirka 15-30 minuter. Rör om (receptet säger då och då, för mig behövdes dock ständig rörning för att slippa bränd kola). Om du har en baktermometer kan du koka kolan tills den kommer upp i ca 122 grader.

Gör ett kulprov för att veta när smeten är färdig. (Droppa kola i ett glas med kallt vatten och testa om kolan har rätt konsistens genom att rulla ihop den till en boll). Rör ned kakaon och häll upp kolan i en oljad form/plåt. (För att inte få för tunn kola använde jag en gratängform.) Låt svalna.
Klipp i bitar och slå in kolan i smörpapper eller om du vill göra det lite enklare för dig: plastfolie.
Ska kolan ätas de närmaste dagarna funkar det bra att förvara i rumstemperatur för att inte bli för hård, annars i kylen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar