27 oktober 2011

Rågfrallor (Brunkebergs)

Här kommer ännu ett recept hämtat från boken Bröd från Brunkebergs bageri och även denna gång delvis anpassat efter vad jag hade hemma.


4,5 dl vatten
3 dl rågsurdeg
10 g jäst
ca 11 dl vetemjöl
ca 3 dl rågmjöl
en skvätt sirap
ca 1-2 krm salt
100 g blötlagda solroskärnor
havregryn till topping

Blanda allt utom salt och solroskärnor. Arbeta degen typ så länge du orkar, gärna 20 min (i hushållsmaskin i 10 min). Tillsätt saltet och solroskärnorna och arbeta degen ytterligare en stund, gärna 10 min (i hushållsmaskin 5 min). Låt vila i bunken i 30 min.

Forma en lång rulle av degen och skär den i ca 15 bitar. Doppa ena snittsidan av degbitarna i havregryn och lägg frallorna på plåtar. Låt jäsa i ca 2 timmar (eller i kylen över natten).

Grädda frallorna på 250 grader i 12-15 min.

Kanonbra frukostbröd! Gott & lite sådär trevligt segt.

2 kommentarer:

  1. Jossan! Jag visste inte att du var en sådan husmor! Vad roligt :)
    Du ser ut att trivas i din nya bostad! Ska bli kul att hälsa på snart! Kram

    SvaraRadera
  2. Haha, nej det kunde man inte ana, inte ens jag själv :) Men nu har det blivit en ordentlig baka-bröd-period för mig, det är ju så kul att "frukosta" på sånt man gjort själv! :)
    Ja verkligen, vi har det så fint och mysigt! Kram

    SvaraRadera