25 september 2011

Torkel smet

Jag har haft några brödbakar-dagar, eller det var iallafall tanken. Sen kom en släng av höstsjuka ikapp mig men jag har ändå hunnit (orkat) testa mormors enkla brödrecept (kommer i nästa blogginlägg) och försökt mig på en surdeg som just nu testas i ett brödrecept. Vi får se hur det fortskrider.

Det var första gången jag provade på surdeg och jag följde detta recept från recepten.se. Här kommer en förenkling av det, vill man läsa mera info så går man in på länken ovan.

Rågsurdeg

Dag 1 Kväll:
1.5 dl ekologiskt grovt rågmjöl
1.5 dl vatten 37°C

Blanda i en glasskål eller rostfri bunke. Smeten ska bli som lös gröt.
Sätt plastfolie över. Placera bunken på ett varmt ställe, ca 22°C - 28°C. Ex. nära ett element, i skåpet över kylskåpet eller nära datorer som alltid står på.

Dag 2 Morgon:
Degen ser ut som igår, som en gröt.

Blanda i:
1.0 dl ekologiskt grovt rågmjöl
1.0 dl vatten 37°C

Rör till en jämn smet. Sätt tillbaka plastfolien och låt stå på det varma stället igen.

Dag 2 Kväll:
Nu börjar smeten dofta syrligt och det bubblar då och då i den.

1.0 dl ekologiskt grovt rågmjöl
1.0 dl vatten 37°C

Rör till en jämn smet. Sätt tillbaka plastfolien och låt stå på det varma stället igen.

[VARNING: Min fina surdeg som döptes till Torkel bubblade på så fint så han rymde ut i hela skåpet = inte kul! Ta en stor burk/skål för säkerhets skull!]


Dag 3 Morgon:
Nu kan det hända att surdegen har jäst upp och det är stora bubblor i den, men när man rör i den så sjunker den ihop.

Dags att börja baka! Om du vill, annars ställ in surdegen i kylen, förslagsvis i en glasburk med lock.

Surdegen är väldigt ung i detta skede och man kan därför behöva använda extra mycket surdeg i första veckornas bak, eventuellt upp till 2 gånger vad som står i recepten.

Läs mer om hur du matar surdegen minst en gång i veckan här.

2 kommentarer:

  1. Har du testat att göra en Herman ngn gång? :D

    SvaraRadera
  2. Nej faktiskt inte, jag trodde först att en Herman helt enkelt var en vanlig surdeg men har nu fått klart för mig att det är en söt surdeg som oftast används till en särskild äppelkaka som kallas vänskapskakan. Jag borde nog testa någon gång men användningsområdet kanske känns lite smalt?
    Jag döpte faktiskt min surdeg till Torkel som ett alternativ till Herman, jag bor på Torkelgatan så det mesta kallas Torkel just nu :)

    SvaraRadera