26 september 2011

Mormor Gertruds enkla matbröd

Detta bröd ska inte knådas alls så du behöver alltså bara röra ihop det i en vanlig bunke. Gott, enkelt och vardagslyxigt!


3 krm jäst
3 dl kallt vatten
1,5 tsk salt
Ev. en skvätt olja

Blanda tills jästen löst sig.
Tillsätt sedan:
6,5 dl vetemjöl (Eller valfria mjölsorter (sädesslag/frön/nötter osv.) dock är det bra om ca hälften är vetemjöl eller iallafall något som binder bra (bildar mycket gluten).)

Rör tills det blir en lite kladdig deg. Det kan behövas lite mera vätska beroende på vilja sorters mjöl du använder.
Täck över och låt stå 8-10 timmar, kan även funka med kortare tid. Behöver du dra ut lite extra på tiden kan du ställa den i kylen.

Ta en ren handduk och mjöla den ordentligt. Tippa upp degen på den och "vik ihop" degen åt alla fyra håll. Försök forma den till den form du vill ha på brödet. Vänd upp brödet på en plåt med bakplåtspapper så att skarvarna kommer nedåt. Täck över med en handduk och låt jäsa en timme till, minst.
Värm ugnen till 250 grader.

Grädda brödet i ca 20 min. Håll koll på om du eventuellt behöver sänka värmen. Ta ut brödet och knacka på undersidan, om det låter ihåligt är det färdigt.

För att få en lite hårdare skorpa på brödet kan man antingen ställa in en plåt längst ned i ugnen och slänga in ett glas vatten på den eller helt enkelt spraya in vatten i ugnen (inte på brödet). Det bildas ånga, så akta ansiktet när du öppnar. Detta görs alltså i samband med att du skjutsar in brödet i ugnen.

Guten glück!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar