Supergott! Receptet har jag lånat härifrån men använder själv lax istället för vit fisk och modifierar lite efter vad jag har hemma. Här kommer receptet så som jag lagat det.
Fisken:
600-800 g lax
kryddor (jag använde salt, peppar, pressad citron och timjan)
Sås:
1.5 msk
vetemjöl
3 dl
mjölk
1 fond "du chef" grönsak (ta ännu hellre någon form av fiskfond/-buljong)
250 g champinjoner
smör
Mos:
1 kg
potatis
1.5 dl
mjölk/grädde
smör
salt och vitpeppar
2 st
tomater
Sätt ugnen på 225 grader. Lägg tinade fiskfiléer i en smord ugnssäker form. Krydda med exempelvis salt, peppar, pressad citron och timjan.
Skala potatisen och skär i mindre bitar (så lika storlek som möjligt). Koka potatisen tills den är mjuk.
Tillaga fisken 5-7 min i ugnen. (Häll eventuellt av vatten från fisken sen.)
Såsen: Vispa ihop vetemjöl och 3 dl mjölk i en kastrull. Koka upp under omrörning och tillsätt en klick smör och "fond-tärningen". Låt såsen koka några minuter.
Fräs svampen i lite smör. Blanda ner den i såsen. Smaka av med salt och peppar.
Moset: Häll av vattnet av potatisen och mosa. Blanda ner mjölk/grädde och en klick smör. Smaka av med salt och vitpeppar. Skeda upp moset runt fisken i formen och häll såsen över fisken.
Skiva tomaterna och lägg dem ovanpå såsen. Höj temperaturen till 250 grader. Ställ formen i övre delen av ugnen och gratinera 5-10 min eller tills moset blir brunt i topparna.
Smaklig måltid!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar