12 december 2012

Lax- & spenatpaj

Då var det dags för ännu en matpaj, receptet är löst baserat på detta recept.
Smaklig måltid!


200 g dinkelmjöl/vetemjöl (ca 3,3 dl)
125 g smör
2 msk vatten
ca 250 g lax
1-2 lökar (gul eller röd)
ca 450 g fryst spenat
salt & pepparsmör att steka i
2 ägg
1,5 dl grädde/mjölk
ev. en klick philadelphiaost (jag hade det hemma)
hackade frysta kryddor (ex. basilika, chili, oregano, rosmarin, timjan, dill m.m.)

Tina upp lax och spenat. Sätt ugnen på 225 grader. Mixa ihop mjöl och smör i en matberedare. Häll i vattnet, mixa en stund till och krama ihop degen. Lägg degen i kylen en stund.

Skär upp lax i småbitar och hacka löken. Krama ur spenaten. Fräs lök och spenat i smör och krydda med salt och peppar. Fräs laxen hastigt i smör.

Tryck ut pajdegen i formen och förgrädda ca 5 min. Vispa ihop ägg, mjölk/grädde och kryddorna (plus ev. philadelphiaost).

Varva spenat och lax i pajformen och häll över äggblandningen. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter.

6 kommentarer: