Botten:
4 tsk smält smör
ca 18 oreo cookies
Fyllningen:
1350 g philadelphia-ost/creme cheese (rumstempererad)
6 ½ dl socker
5 ägg
2 tsk vaniljsocker/vaniljextrakt
ca 15 oreo cookies (brutna i småbitar)
Garnering (eventuellt):
Lite vispad grädde och oreo cookies (jag hittade minivarianten som jag använde till garnering)
Sätt ugnen på 175 grader. Ta fram en form med löstagbar kant och klä in utsidan i ugnsfolie. Lägg en cirkel av bakplåtspapper som täcker botten i formen. Mixa 18 kakor och smöret och tryck ut smulet i botten av formen så jämnt som möjligt. Sätt in i ugnen i ca 10 min och sätt sedan åt sidan för att svalna.
Vispa osten (med elvisp) i en bunke tills den blir mjuk och slät. Tillsätt sockret och vispa ihop ordentligt och se till att det inte blir några klumpar. Dra ner hastigheten på vispen och tillsätt ett ägg i taget och sist vaniljsockret tills det är helt blandat. Blanda i kakbitarna och häll smeten i formen. Sätt formen i en djup ugnsplåt som du fyller med vatten. Tillaga i ca 2½ timme i ugnen. Efter ett tag täckte jag över kakan med ugnsfolie eftersom den började bli lite brun vilket syns på bilden. Låt kakan vila i rumstemperatur i 1½ timme och sätt sedan in i kylen, helst minst 24 timmar innan servering.
Strax innan servering kan du garnera kakan om du vill. Jag plockade bord kanten på formen men vågade inte flytta kakan från botten.
Den var mycket krämig och god!
Åh va god den ser ut. :) Skulle vara skoj och hälsa på dig nån gång.
SvaraRaderahttp://finlandsgullet.wordpress.com/