Här följde jag detta recept på lakritsknäck och bytte bara ut lakritsen mot polkagris. Helt enkelt knäck med en touch av polka!
2 dl socker
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
ca 1 påse polkagrisar (lite mindre, kanske ca 30 godisar)
2 msk smör
Mortla
eller banka sönder godisarna till ett pulver (jag behöll en del
småbitar för lite "knaprighet"). Blanda socker, grädde och sirap i en
tjockbottnad kastrull. Koka smeten tills den klarar kulprovet
eller tills temperaturen är ca 125 grader. Min knäck blev ungefär som
smörkola i konsistensen, vill du ha hårdare knäck, koka längre (till ca
140 grader). Koktiden kan variera mycket beroende på spisen och
kastrullen m.m. Håll koll och rör om då och då!
Rör ner
smöret och nästan allt polkakrosset i knäcksmeten och fördela i
knäckformar (blir ca 65 st). Denna bit får gärna gå ganska snabbt,
annars hinner smeten ibland stelna innan och blir svårare att fördela
ut. Strö över det resterande krosset på knäcken och tryck ev. till för
att få det att fästa extra bra.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar