2 dl socker
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
ca 20 st turkisk peppar-godisar
2 msk smör
Mortla eller banka sönder godisarna till ett pulver (jag behöll en del småbitar för lite "knaprighet"). Blanda socker, grädde och sirap i en tjockbottnad kastrull. Koka smeten tills den klarar kulprovet eller tills temperaturen är ca 125 grader. Min knäck blev ungefär som smörkola i konsistensen, vill du ha hårdare knäck, koka längre (till ca 140 grader). Koktiden kan variera mycket beroende på spisen och kastrullen m.m. Håll koll och rör om då och då!
Rör ner smöret och nästan allt godiskrosset i knäcksmeten och fördela i knäckformar (blir ca 65 st). Denna bit får gärna gå ganska snabbt, annars hinner smeten ibland stelna innan och blir svårare att fördela ut. Strö över det resterande krosset på knäcken och tryck ev. till för att få det att fästa extra bra.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar