4 juli 2011

Djurens skola

Det var en gång för länge sedan, när alla djuren i skogen bestämde sig för att göra något ordentligt för att förbereda sig för framtiden. De bestämde sig för att organisera en skola. De antog ett aktivitetsprogram som bestod av löpning, klättring, simning och flygning. Alla djuren skulle delta i skolundervisningen.

Ankan var utmärkt i simning, bättre än läraren faktiskt. I flygning fick den godkänt men blev underkänd i löpning. Eftersom den var så dålig i löpning fick den stanna kvar efter skolan för att träna. Till slut fick den sluta med simning för att klara löpningen. När ett år hade gått blev ankan godkänd i löpning, men den hade försummat simningen och var nu en medelmåtta. Dock räckte det med att bli godkänd enligt skolans principer. Ankan själv hade andra principer och blev djupt besviken över sin egen insats.

Kaninen var bäst i klassen på löpning, men bröt ihop efter två månader för att den inte klarade simningen. Ekorren var jättebra i klättring men hade stora problem med flygningen. Den utvecklade ett mycket dåligt självförtroende på grund av problemen och blev därmed underkänd även i löpning. Örnen var ett problembarn. I klättring var den överlägset snabbast upp till toppen av trädet, men blev underkänd för att den envisades men att göra det på sitt eget sätt istället för att göra som man ska...

(Snott från Varför växer gräset? av Klas Hallberg & Magnus Kull)

2 kommentarer:

  1. Så svårt att veta hur man löser sånt här bara (nu menar jag såklart den mänskliga versionen), hela samhällssystemet är ju uppbyggt på skolsystemet och då blir det ju så svårt att tänka om och ändra det dåliga då vissa delar är bra. Men det är ju såklart ingen ursäkt att det är svårt, men jobbigt ändå. Om du förstår hur jag menar. :)

    SvaraRadera
  2. fantastiskakompliceradeliv5 juli 2011 13:25

    Javisst är det så! Det är väldigt svårt att ändra tänket, men det börjar ju lite med att man är medveten om att allt inte står helt rätt till. För oss har det ju funkat bra då vi passar rätt bra in i skolsystembilden men för många är det inte så. Det man skulle önska är kanske att man skulle lägga mera krut på att individualisera undervisningen i skolan, i den mån det går. Att inte dra alla över en kam och försöka trycka ner alla i samma form. Men men, det är som sagt svårt, blir kanske lite väl filosofiskt. Men bra att tänka på ibland :)

    SvaraRadera